Datum:01-12-2018
LOCATIE: Tramtunnel Turfmarkt

Haags icoon Chuck Deely
Memorial mural van Sophia den Breems.

2017 begon met het slechte nieuws dat de Haagse straatmuzikant Chuck Deely was overleden. Elke Hagenaar of Hagenees kende zijn rouwe stem en zag hem dagelijks door weer en wind fietsen om te kunnen spelen op één van zijn geliefde plekken in de stad. Eén van die plekken was de Turfmarkt richting het centraal Station. De muur in de ‘zijarm’ van de tramtunnel die hier op uit komt was de perfecte locatie om Chuck te eren met een wandschildering: vlakbij ‘zijn’ plekkie en goed zichtbaar voor het publiek.

Samen met het Meldpunt Graffiti is een e-participatie traject (= online stemmen) opgezet waar iedereen kon stemmen uit 3 ontwerpen van THSA artiesten. Sjors Kouthoofd, Dominic Brown en Sophia den Breems waren uitgenodigd een ontwerp te maken. In zo’n 2 weken tijd is er massaal gestemd; ruim 3500 keer. Met ruim 2000 stemmen was het illustratieve en kleurrijke ontwerp van Sophia verruit favoriet. 

Voor de uitvoering is nauw samengewerkt met de gemeente en de HTM. Doordat er overdag trams reden konden Sophia en haar crew alleen werken tussen 1.30 en 5.30 uur (!) ’s nachts. Ook moest de stroom van de bovenleiding worden gehaald als er boven de 2,5 meter werd gewerkt. In ongeveer een maand tijd heeft ze de schildering van +- 14 x 4,5 meter én de omliggende pilaren gerealiseerd.

Zowel in het participatie traject als tijdens het uitvoeren is er veel media bestelling geweest voor het project en het ontwerp van Sophia. Ze wou Chuck “zo mooi en kleurrijk mogelijk afbeelden”, net als zijn muziek. We zullen Chuck missen maar zijn blij met de fantastische mural van Sophia die hem nog lang levend zal houden. De Chuck wandschildering is de tweede schildering uit de reeks van vijf ‘Haagse Iconen’ die groots door de binnenstad zullen worden afgebeeld.

Fotos: Hans Mahler & Gordon Meuleman.

Foto: Gordon Meuleman