Datum:
LOCATIE:

THSA bracht een bezoek aan STRAAT!

 

 

Op de NDSM werf in Amsterdam is dit jaar STRAAT geopend, het museum voor graffiti en street art. Dit museum exposeert werken op canvas zo groot als de muurschilderingen die je op straat tegen komt! We spraken met David Roos over STRAAT; wat kunnen bezoekers verwachten, wat betekent dit museum voor graffiti en street art als kunstvorm en wat zijn de plannen voor de toekomst? Je leest het hieronder!

 

Even kennis maken! David, wat is jouw rol binnen STRAAT?

Ik hield mij al bezig met het museum, maar met een aantal jaren ertussen kwam ik terug met als opdracht met het team het museum te lanceren en kunstenaars te cureren om zo onze kunstcollectie uit te breiden. Dit stelt ons in staat in de toekomst van werken te wisselen. We zijn de puntjes op de i aan het zetten en druk bezig met het museum bekender te laten worden en het te laten groeien.

Hoe is het idee tot stand gekomen? Is dit door de jaren veranderd?

Het idee voor het museum is ontstaan als opvulling bij de markt die hier binnen in de hal werd gehouden. Toen ter tijd is er iemand aangesteld om kunstenaars naar binnen te halen en werken te maken die bij de markt werden geëxposeerd. Dat is gaan groeien en daardoor werden er nog meer werken gemaakt. Uiteindelijk heeft dat geleid tot het museum, dat nog steeds een work in progress is. Om het voor een groter publiek toegankelijk te maken willen we bijvoorbeeld ook gaan kijken naar CJP kaart, museumjaarkaart en een stadspas. Maar de eerste main goal was nu na 5 jaar om met STRAAT open te gaan.

Wat kan de bezoeker verwachten bij een bezoek aan STRAAT?

STRAAT is er om inzicht te geven in graffiti en street art als kunstvorm in algemene zin en heeft daarom het werk van de straat naar binnen gehaald. Hierbij wordt ook het verhaal achter de kunstwerken verteld dat buiten vaak verzwegen blijft omdat mensen voorbij een kunstwerk lopen en er niet altijd een bordje met het verhaal bij hangt zoals in een museum. Het museum is opgedeeld in thema’s die uitleg geven bij de kunstwerken en verteld van wie het is. Zo heet bijvoorbeeld het eerste deel van het museum “Citaat Van De Straat” omdat hier het verhaal verteld wordt dat op straat verzwegen blijft.

Is graffiti/street art er in geslaagd om een unieke positie in de hedendaagse kunst?

Ik denk van wel maar nog niet perse voor het grote publiek, hopelijk kan het museum een bijdrage leveren om er nog meer een gerespecteerde kunstvorm van te maken wat meer is dan alleen het zetten van een illegale piece dat weinig mee geeft over de kunstenaar en zijn of haar gedachte achter het werk. In zekere zin is graffiti/street art er in geslaagd te worden gezien als hedendaagse kunstvorm, iedereen kent bijvoorbeeld Banksy. Maar daar blijft het bij veel mensen ook bij en daarom laten we ook graag zien dat er nog zoveel meer is dan dat!

Wat zijn de plannen voor de toekomst?

Het afgelopen jaar is er hard gewerkt om STRAAT te openen maar daar is ook alles mee gezegd, we willen het museum uitbreiden, door het afwisselen van kunstenaars en bezoekers de ervaring meegeven om kunstenaars live aan het werk te zien. Zo maken we van een bezoek aan STRAAT steeds meer een ervaring en een future proof museum.

Dat interactieve binnen museums wordt steeds belangrijker, merken jullie dat dit nodig is om mensen vast te grijpen?

Op basis van het kleine aantal weken dat we open zijn is dat nog lastig te zeggen, voor ons is dat allemaal nog nieuw. Maar we zijn wel constant bezig om interactie te houden met de bezoekers. Het is een ‘instagrammable’ museum waarin door veel mensen foto’s worden gemaakt van de werken. Als mensen voor de doeken staan creëert dat een leuk plaatje, mensen zien dat van anderen en gaan ook zelf voor de doeken poseren.

Heb je zelf iets wat je nog graag kwijt wilt over het STRAAT  museum?

We proberen voor diversiteit binnen het museum te zorgen waarbij zowel gevestigde namen als opkomend talent en verschillende stijlen een plek krijgen binnen het museum. We willen geen hall of fame van alleen de allergrootsten zijn maar een plek creëren voor iedereen. Daarnaast is het in de tijd waar we nu in leven goed om aan te geven dat het museum een corona-proof uitje is. Het museum is zo groot opgezet dat mensen veilig afstand van elkaar kunnen houden wanneer zij door het pand lopen.

 

Nieuwsgierig geworden naar STRAAT? Meer informatie vind je op www.straatmuseum.com