Datum: 06-08-2019
LOCATIE: Centrum Den Haag

 

Zeven Irissen sieren de achterkant van het Novotel Den Haag City Centre 

 

 Naar een ontwerp van kunstenaar Martin Helm hebben Patrick Artdrenaline en Byron Zesta Guenther deze prachtige muurschildering in het Achterom gemaakt.

Het Achterom ligt in een stukje Den Haag met een rijke en interessante geschiedenis. Het doorkruist De Passage: de oudste winkelpassage van Nederland en inmiddels een gewaardeerd UNESCO monument. Om het Achterom beter bij dit chique deel van Den Haag te laten passen is er door The Hague Street Art, in samenwerking met de bewoners van de steeg en de Gemeente Den Haag, een plan opgesteld voor het aanbrengen van verschillende kunstwerken.

Vanuit het oog van een kunstenaar  is dit een rijke inspiratiebron.  De tijd waarin de Passage werd gebouwd kwam net voor de komst van de Jugendstil of Art Nouveau: een kunststroming die tussen 1890 en 1914 op verschillende plaatsen in Europa populair was, voornamelijk als reactie op het vorm vervagende impressionisme. De jugendstil manifesteerde zich vooral in gebruiksvoorwerpen, de architectuur en de schilderkunst. De bouwstijl gaat vaak gepaard met decoraties op gevels in de vorm van tegels of schilderwerk.

Jugendstil kenmerkt zich door een vaak botanisch karakter, het gebruik van lege ruimte en de sierlijke houding van dieren, bloemen en planten. Bij deze muurschildering zie je dit terug in de bladeren die om de realistische Irissen heen het gebouw op kronkelen.