Datum: 25-09-2017
LOCATIE: Nederlands Dans Theater Schedeldoekshaven

De grootste van Den Haag!

In samenwerking met de Gemeente Den Haag realiseert The Hague Street Art momenteel het project ‘Eerbetoon Haagse Iconen’.

Hiervoor worden op 5 plekken in de binnenstad wandschilderingen gemaakt op iconische gebouwen of portretten van bekende Hagenaars. De schildering op het Lucent Dans Theater is de eerste van de vijf schilderingen en is veruit de grootste schildering uit de reeks. De kunstenaars van Bier en Brood hebben na 2 gesprekken met het Nederlands Dans Theater (NDT) een ontwerp gemaakt waar alle betrokken partijen unaniem mee instemden. Het aandragen van Bier en Brood was een schot in de roos en sloot volledig aan bij de wensen van het NDT en de gemeente.

Door de bouw van het nieuwe cultuurforum is het gigantische kunstwerk de komende tijd geheel in het zicht. Het iconische gebouw, dat ontworpen is door Rem Koolhaas, zal over 2 a 3 jaar echter tegen de vlakte gaan maar langzaam afbrokkelen was geen optie; het gebouw moest nu juist nog een keer helemaal opbloeien. Op dit moment is de NDT mural de grootste wandschildering in Den Haag.

The Hague Street Art is ontzettend trots op de helden van Bier en Brood die een fantastisch resultaat hebben neergezet en hierdoor wekenlang ‘the talk of the town’ waren.

 

Fotos: Akbar Simonse

 

Een paar leuke feitjes over de mural: 

-          Het ontwerp gaat over beweging; het gebruik van zwart-wit creëert een optische illusie waardoor de schildering lijkt te dansen. De ledematen tussen de lijnen maken dit helemaal af

-          De totale afmeting van de wandschildering is ruim 700 m2

-          Er zijn ongeveer 600 spuitbussen gebruikt

-          De kunstenaars van Bier en Brood hebben de schildering in slechts 3,5 week (!) gemaakt

-          Voor het hoogste deel van de wand is een telescoop hoogwerker van 28 meter gebruikt en voor het lagere deel een knikarm hoogwerker van 18 meter hoog. Na anderhalve week is de hoge telescoop hoogwerker omgeruild voor de kortere knikarm hoogwerker.

-          Er is veel media aandacht geweest voor het proces; o.a. Den Haag FM, de Telegraaf en het AD kwamen langs om een artikel/ item te maken over de voortgang.

Daarnaast is door onszelf een timelapse camera bevestigd welke om de 5 minuten een foto heeft genomen van de voortgang. Hiervan word een montage gemaakt welke binnenkort online komt, houd onze website en onze social media dus goed in de gaten!