Datum: 01-10-2017
LOCATIE:

Buurtbewoonster Tanja van der Valk-Partal uit Rustenburg-Oostbroek heeft met hulp van Bart Lybeert van Stichting MOOI ons een aantal maanden geleden benaderd voor een project in haar wijk.

De enthousiaste buurtbewoonster wilde graag dat drie elektriciteitshuisjes die op speelplaatsen staan, zouden worden beschilderd. Ze heeft hiervoor eerst een buurtonderzoek gedaan om te kijken of haar buurtbewoners net zo enthousiast waren.

Door de positieve reacties hebben we toen een crowdfundingsactie opgezet om het project te financiëren. Hier hebben naast Fonds1818 ook de organisaties in de wijk aan bijgedragen zoals Stichting Mooi en de Buurtbewoners Organisatie Rustenburg-Oostbroek. Ook de gemeente Den Haag en het stadsdeel Escamp hebben hun steentje bijgedragen om dit project uit te kunnen voeren.

Deze organisaties hebben er samen voor gezorgd dat we een participatietraject hebben kunnen neerzetten waarbij we in elke fase de buurtkinderen hebben betrokken.

The Hague Street Art had voor de uitvoering van het traject de drie volgende kunstenaars ingeschakeld, namelijk: Davy de Ronde, Marilou Klapwijk en Joy Chiquita. Deze drie bij THSA aangesloten kunstenaars, met totaal van elkaar verschillende stijlen, zijn op een aantal participatiemomenten aan de slag gegaan met de kinderen uit de buurt. Hierbij gingen ze eerst in gesprek met de kids om de ideeën te ontwikkelen en deze ideeën uit te schetsen. Uiteindelijk hebben deze kinderen op een schaalmodel van een electriciteitshuisje hun idee ontworpen. De kunstenaars hebben de ontwerpjes en ideeën bij elkaar gebundeld en hiervan per huisje een passend ontwerp gemaakt.

Uiteindelijk werd het tijd voor het ‘echte’ werk en zijn de electriciteitshuisjes van een kleurige opknapbeurt voorzien. Uiteraard hebben de kinderen ook geholpen met de uitvoering hiervan. Vele handen maken licht werk en samen met deze jonge buurtbewoners zijn de huisjes voorzien van een mooie schildering. Niemand hoeft te weten dat de kunstenaars zelf even de puntjes op de i hebben gezet.

Op 23 september jongstleden zijn de huisjes feestelijk onthuld met de buurtbewoners op de Burendag. Hierbij konden de huisjes onder het genot van een hapje, drankje, muziekje en de aanwezigheid van de kunstenaars worden aanschouwd. De ideale manier om dit succesvolle project op een erg leuke en gepaste manier af te sluiten!